12 Temmuz 2010 Pazartesi
Camera Lucida | Roland Barthes
Camera Lucida | La Chambre Claire | Aydınlık Oda...
Yazı ve Yorum adlı seçki kitabın Sunuş kesiminde, Roland Barthes'in La Chambre claire'ini (Aydınlık Oda) üzerine konuşurken, şunları söylüyor Tahsin Yücel:
"... Bu kitabın konusu, dünyamızın bir olgusudur: 'fotoğraf'. Ama, biraz daha yakından bakılınca, söz konusu kitabın, fotoğraftan çok daha önemli bir konusu olduğu görülür; öznenin fotoğrafa duyduğu ilginin, fotoğraf olgusunu anlama ve açıklama yolunda harcanan çabanın öyküsü. Üstelik, örneğin yazarın annesinin fotoğraflarından, daha doğrusu annesini en iyi yansıtan fotoğraftan söz ettiği sayfalarda görüldüğü gibi, bu öykü yer yer öyle içten bir görünüşe bürünür ki, arayış nerdeyse yaşamla, arayış söylemi nerdeyse romanla özdeşleşir.
Ben, kendi payıma, yalnızca bu La Chamber claire'i (Aydınlık Oda) değil, Barthes'ın başka kitaplarını, hatta en kurularını (diyelim ki Sade, Fourier, Loyola'yı, diyelim ki Systéme de la mode'u) okurken bile, gerçek kimliğini bilmeyen ya da bilmezlikten gelen gücül bir 'romancı' karşısında bulunduğumu düşünmüşümdür sık sık, hatta ona bir örnekçe de bulmuşumdur: Marcel Proust, yani düşünceyle duyarlık, özne ile nesne arasındaki sınırları silen, kendi kendinden söz ederken aynı zamanda dünyayı, dünyadan söz ederken de aynı zamanda kendi kendini betimleyen bir romancı..."
Niçin mi, Camera Lucida'yla başladım, Pho2Phil'i adlı bu blogumu, dolayısıyla kendimi ve fotoğraflarımı anlatmaya?
Daha sonra ele alacağım bu sorunun yanıtını.
Şimdilik, şurda duralım: 'düşünceyle duyarlık, özneyle nesne arasındaki sınırları silmek...'
Bu dünya olgularından olan 'fotoğraf', fotoğrafçısına bir yandan 'gel gel eder'ken, bir yandan da 'bu fotoğrafçı beni yakalayamaz!' gibi çığlıklar atar. Çektiğiniz bir karenin, yok olduğunu gördüğünüz zamanlar olmadı mı hiç? Olmuştur...
Test 1